dimecres, 9 de desembre del 2015

El secret dels joguets: per què són tan necessaris per als xiquets?

L'època de Nadal en la que ja ens trobem es caracteritza normalment per la il·lusió dels xiquets (i no tan xiquets), les esperances del sector del joguet espanyol i per l’estrès que comporta per a als pares a l’hora de comprar els regals als seus fills. Els regals electrònics han guanyat molt de terreny, però no ens hem d’oblidar dels regals tridimensionals de tota la vida: ELS JOGUETS. 



El filòsof holandés Johan Huizinga (1872-1945) va definir a l'ésser humà com Homo ludens per la seua capacitat única per a jugar, però en realitat no és un comportament exclusiu de la nostra espècie, ni molt menys, ja que animals com les aranyes, els dofins i els gossos també tenen aquest esperit juganer.

En els humans, les activitats lúdiques enforteixen dues àrees de la massa grisa: el cerebel, que coordina els moviments, i el lòbul frontal, associat a la presa de decisions i el control dels impulsos. A més, s'ha comprovat experimentalment que el joguet compleix un paper clau en eixos processos de maduració, ja que serveix per a què els xiquets més xicotets aprenguen la relació causa-efecte (“si espente el cotxe, es meneja”) i exerciten el càlcul de probabilitats mitjançant l'assaig-error.

Degut a aquesta importància del joguet, hi ha alguns pares que arriben a obsessionar-se en comprar als xiquets solament jocs educatius i així que els xiquets aprenguen jugant, però cal remarcar que “qualsevol cosa que servixca per al desenvolupament de les capacitats dels xiquets educa” (Catherine Tamis-LeMonda, professora de Psicologia Aplicada en la Universitat de Nueva York). I es que sol triomfar allò més simple, recordeu l’anunci en que un xiquet obria el seu regal i cridava amb alegria ¡¡¡Un palooooo!!!, és un gran exemple del que diem.

Per últim, un consell: el millor joguet no sempre és el més demandat pels xiquets. Clar que s'ha de respectar i considerar els seus gustos i desitjos, però és important que els pares oferisquen seguretat als seus fills. Per això s’ha de llegir atentament la descripció del joc, per a observar de què està fet i saber la forma d'ús del joguet més adequada. Per sort, vos pot ajudar saber que, a Ibi, l’Institut Tecnològic del Producte Infantil i oci AIJU tots els anys crea una guia única sobre jocs i joguets basada en estudis amb xiquets i famílies, a la que podeu accedir clicant ací.



Una vegada més gràcies per llegir-me, i espere que aquesta entrada vos haja agradat i que vos ajude a elegir el millor regal per als xicotets de la casa.

Besets,



[Informació recopilada de la revista Muy Interesante


_________________________________________________________________________________

El secreto de los juguetes: ¿por qué son tan necesarios para los niños?


La época de Navidad en la que ya nos encontramos se caracteriza normalmente por la ilusión de los niños (y no tan niños), las esperanzas del sector del juguete español y por el estrés que comporta para a los padres a la hora de comprar los regalos a sus hijos. Los regalos electrónicos han ganado mucho terreno, pero no nos tenemos que olvidar de los regalos tridimensionales de toda la vida: LOS JUGUETES.

El filósofo holandés Johan Huizinga (1872-1945) definió al ser humano como Homo ludens por su capacidad única para jugar, pero en realidad no es un comportamiento exclusivo de nuestra especie, ni mucho menos, puesto que animales como las arañas, los delfines y los perros también tienen este espíritu juguetón.

En los humanos, las actividades lúdicas fortalecen dos áreas de la masa gris: el cerebelo, que coordina los movimientos, y el lóbulo frontal, asociado a la toma de decisiones y el control de los impulsos. Además, se ha comprobado experimentalmente que el juguete cumple un papel clave en esos procesos de maduración, puesto que sirve para que los niños más pequeños aprendan la relación causa-efecto (“si empujo el coche, se mueve”) y ejercitan el cálculo de probabilidades mediante el ensayo-error.

Debido a esta importancia del juguete, hay algunos padres que llegan a obsesionarse al comprar a los niños solamente juegos educativos y así que los niños aprendan jugando, pero hay que remarcar que “cualquier cosa que sirva para el desarrollo de las capacidades de los niños educa” (Catherine Tamis-LeMonda, profesora de Psicología Aplicada en la Universidad de Nueva York). Y es que suele triunfar lo más simple, recordad el anuncio en que un niño abría su regalo y gritaba con alegría ¡¡¡Un palooooo!!!, es un gran ejemplo de lo que decimos.

Por último, un consejo: el mejor juguete no siempre es el más demandado por los niños. Claro que se tiene que respetar y considerar sus gustos y deseos, pero es importante que los padres ofrezcan seguridad a sus hijos. Por eso se tiene que leer atentamente la descripción del juego, para observar de que está hecho y saber la forma de uso del juguete más adecuada. Por suerte, os puede ayudar saber que, en Ibi, el Instituto Tecnológico del Producto Infantil y ocio AIJU todos los años crea una guía única sobre juegos y juguetes basada en estudios con niños y familias, a la que podéis acceder haciendo clic aquí

Una vez más gracias por leerme, y espero que esta entrada os haya gustado y que os ayude a elegir el mejor regalo para los pequeños de la casa.

Besitos,


[Información recopilada de la revista Muy Interesante]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada